circadian.

Welcome.


DSCF0771
This is my blog, a personal archive as you will, and hopefully a great mind and visual stimulant to others. I was inspired to write after watching a great Isaac Asimov interview on youtube


DSCF1103
His words when asked why he wrote a diary "Memory is so tricky. When I went through my diary I was astonished at the things I had forgotten about. Some things I remember happening does not in fact, happen at all. Whereas some events in my life got recalled in the wrong order. And I repeat I do have a good memory.".


DSCF0760
Its fairly long, clocking close to an hour, but I do enjoy his view on various subjects touched in the interview. Remember that he is so far the only man to write in all of the Dewey Decimal Classification.


DSCF1017
I'm currently studying to be a doctor. I just bought these 3 books.


DSCF0908
This is Mansoura, a town in Egypt. This place has been my home for close to 4 years now. Its funny how fast time flies.


DSCF1080
Its not an amazing place to live, far from it, but very full of life. 


DSCF0912
It may also not be the most modern place out there, but there's no denying that this place is full of characters. Look at the stacks of snacks at this shop. Colourful and tasty.


DSCF0896
The bread shop is the ideal place to go if you are short of money. 5 Slices of Fino Bread (Vienna Bread) typically cost around 1 EGP. Very cheap.


DSCF0898
I love the Beef Shawarma here. Their french fries are also delicious.


DSCF1065
Compared to Cairo (the capital of Egypt), its far more peaceful here. Car horns are loud and constant but you'll get used to it.


DSCF1072
Egypt is not the cleanest place in the world, I have to give you that.


DSCF1062
But I don't think looking at the negatives are the way to go. The Mansoura University is ranked 18th in Africa.  The Mansoura Urology & Nephrology Hospital helmed by Dr Mohamed Ghonim is one of the best in the world.


DSCF1081
The items are cheap too. Granted most of them are made locally or from China.


DSCF0909
It is staggering how large the gap between the rich and the poor is here.


DSCF0559
Not all is brown and grey in Mansoura, but the very limited land really limits the green sceneries.


DSCF1059
Notice how every buildings are between 5-10 stories tall, they are maximising usage of land lots available. 


DSCF0073
The size of every apartment varies, I'm blessed to have found a fairly big and comfortable home.


DSCF1006
I'm off to listen to David Cook. How about you do too.



72 comments:

aynn nasir said...

wow ! nice arham !

Arham Md Ali said...

thanks ayu! Untuk family ni, bagi diorang tau Egypt ni camne sebenarnye.

Sam Banjamin said...

heyyy... are u malaysian? just found ur link from my comment box... glad to meet u friend.

Arham Md Ali said...

Yes I am Mr Sam, a proud Malaysian infact. :) Currently studying medicine in Egypt.

Glad to meet you too.

Puan Besar Shag Yahaya said...

Macam best je kawasan tu. Hihi ;) Btw, 3rd picture tu shoot dari bangunan tak siap/tinggal ke ?

Arham Md Ali said...

Sebenarnye Puan gambar ketiga tu betul2 saya ambik dekat balkoni rumah saya. Percaya tak tahun lepas tempat tu tanah kosong.

Sekarang ni dah 8 tingkat dah naik. Sebab tu ambil gambar, sebab laju gila arab ni buat kerja.

Writing From Far said...

I've been to other place but not Egypt.

Post more on Egypt soon.

Arham Md Ali said...

I will, this is the first entry of many more to come. Hopefully people will like it.

tunz said...

wah..mesti seronok duk di perantauan kan..apa2 pon semoga berjaya dlm study dan balik berkhidmat untuk negara...salam kenal dari mama tunz di Melaka,gembira dpt kenal Arham

Umar said...

tajuk entry pun dah nama lagu d.cook! anyway, love your pictures!! thanks singgah dan komen blog saya!

Arham Md Ali said...

tunz - Memang best cikgu sebab kenal ramai orang,dan banyak sangat peristiwa yang kalau fikir balik, Allah turunkan untung matangkan kita. Gembira kalau blog ni boleh buat tambah kenalan :)

Umar - Thanks, tajuk tu memang saja pilih sebab macam satu metafora untuk blog ni, 24 jam ada (nerd talk). Nanti saya singgah gak blog awak,

nurul ain said...

suka gambar2nya... :)cantik la...
capture sendiri ke

Dr Hafiz said...

Nice picture.. :)

khatgrafik said...

Salam,
Sungguh menarik.. memang padat betul bangunan kat sana kan..

Keep on posting. Nice to meet you here ^^

Jennifer said...

visited :)

that colorful store looks like the stores here in the Philippines :)

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Thank for visiting my blog.neway, nice blog la, bro.happy blogging.

CT Delima said...

Salam Arham

tr kasih meninggalkan komen dan singgah blog Dapur CT. cantik pemandangan disana,namun saya rasa kalau dapat kesana lagi seronok :)

Arham Md Ali said...

@ nurul ain - Aah ambil sendiri, petang-petang keluar shooting. Pakai camera Fuji X100.

@Dr Hafiz - Thanks Dr :)

@khatgrafik - Nice to meet you too :). tapikan rasa next update 2 minggu lagi.

@Jennifer - Haha Egyptians do love their snacks. I'm sure the Filipino do too.

@YM - Susahnya nak eja nama haha, terima kasih

@CT Delima - Thanks puan. Tapi Mesir ni memang banyak dugaan. Suka tengok gambar kat blog puan sebab saya memang minat food photography.

Asyraf Azizan said...

bestnye pemandangan

Nadratul Syazwana said...

Studying medicine with just those 3books? What a genius!

Arham Md Ali said...

@Nadratul Syazwana - Hahaha, sekarangkan internet ada. Tekan google keluar info. :)

anie said...

suka tengok gambar ni..cantik la..salam kenal dari anie

anie said...

dok perantauan seronok tapi dok kg lagi seronok

Arham Md Ali said...

@anie - Betul-betul, kampung am kat Tanah Merah. Memang best.

Munirah Shamsudin said...

This is such a beautiful place <3

Arham Md Ali said...

@Munirah - Tak adala cantik sangat, tapi memang berbeza sangat dengan Malaysia. Pemandangan, perangai orang Mesir, makanan die, semua berbeza.

Nz said...

Salam..

Best blog ni ada gambar besaq2.. macam live dari egypt.. teruskan usaha mu..
Semoga berjaya dunia&akhirat.

Arham Md Ali said...

@Nz - Terima kasih, hargai sangat-sangat, harap bila tua nanti, am boleh tengok balik gambar dekat blog ni dan ingat balik pengalaman dekat sini.

amirnawawi said...

Terima kasih sebab datang ke blog saya :)

BTW, kamu panggil saya bang, I think u much older than me :P

Arham Md Ali said...

@Amir - Haha sori-sori, sebab ingat senior dari saya. Thanks jugak melawat my humble blog.

amirnawawi said...

Hehehe3.. Takpe Bang.. kamu budak medic tahun 4 tapi saya chemical engineering tahun 2.. Mesti kamu lagi tua kan.. i'm 21.. you?

Arham Md Ali said...

@Amin - Bulan May tahun ni 22 la, so takdela beza sangatkan? Nice meeting you, haha, walaupun di cyberspace.

amirnawawi said...

hahaha3.. Lebih kurang jelah tapi kamu lagi senior setahun.. hehe3..

Selamat berkenalan Dr. Jemput la singgah blog saya selalu.. :)

Arham Md Ali said...

@Amin - Insyaallah, awak pun sama, jemput datang selalu, next entry nak review iPhone 4S.

amirnawawi said...

Erk? Oghe koto bharu ko? haha3.. Yakboktam.. Takpo2.. InsyaAllah ambo maghi sokmo.. :)

Iphone 4s? Xdea lagi nok kejar gadget nih. Untunglah kalu beli doh gak

NighBerkz’S Blogs said...

Perghh nice bro pict.. angle terbaik ar...

Akmal Khalidah said...

Nice pics ;D

Arham Md Ali said...

@NighBerkz - Thanks bro.

@Akmal - Hehe thanks.

M@W@R Q@SeH said...

nice...take care kt tempat org tu..

anie said...

Tanah Merah kelantan ko?kalau cam tu satu satu negeri satu bandar la kite ye..tapi am tanah merah kat kawasan mana?

Arham Md Ali said...

@Anie - Am lahir kat Kota Bharu, tapi kat Kelantan tu kat Sokor, Kerilla. Rumah opah, memang hutan la.

Arham Md Ali said...

@M@W@R - Susahnye eja nama :), thanks.

Geelong Dentist said...

Very nice post...Smile!!

zackmohd said...

nice blog indeed...been able to visit and stay in different countries and share your stories about it with others...hope to read more of your experiences there...

Arham Md Ali said...

@Geelong Dentist - Haha thank you Dr.


@zackmohd - Thank you, this is the first of many many entries about Egypt. And who knows, I might share my experiences in other countries as well :)/

Amely Afandi said...

Budak medic tu ! Hai bakal doktor ! Semoga semua selamat disana ! :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

LOVELY PHOTOS FROM EGYPT. LOVE TO READ THIS TOO!!!:)

kak mah said...

Cantiknya...akak suka.

ninatoiiemazuka said...

cantik gambar2 nie,, nice shoot! :)

Informasi Kredit Terbaik di Indonesia said...

guys, your photo is very excellence!
will you post tutorial of photography here?

Sha said...

salam. tertarik dgn satu gambar. most of the items like souvenior is made in china. di mana mana di pelusok dunia. hehe

Arham Md Ali said...

@Amely - Thanks, dah nak keluar result SPM kan?Goodluck!

@FIFIEY - Thank you, I really really appreciate the kind words :)

@kak mah - Terima kasih banyak-banyak kak mah.

@nina - Haha thank you.

@info - Nah I won't. I don't think my photography skill is up to par with others. I do shoot fully manual though. It's more rewarding to me that way. But for any photography tips just ask, I can answer it personally. :)

@sha - Memang sekarang semua barang Made in China kan? Syarikat-syarikat besar semua outsource atau bukak factory kat sana. Tapi barang-barang tu atleast ada quality control. Barang China sini memang cheaply made punya. Macam peti ais rumah saya, tak sampai 2 tahun dah rosak.

suzie rahman said...

salam...nice..hihi.gayat r tgk pic tu

nur ika said...

study kt sna ke..?
cnteknyaaaa view..ika ska sgt pic cm ni..^,^
smoga slamat dkat sna ye..

^_^ Zaza Nur Iman said...

seronokknya...dpt tgk je la..hehe :)

Eimma said...

wah! tahniah sebab dapat melanjutkan pelajar di sana ;)

jelous. ahahah..

nanti post banyak2 lagi sal egypt ek...

Leeyana Amzar said...

best nye dpt g negara org:)

kangtokkomputer said...

jd sedikit ngerti perihal Egypt ..

Cik tikah said...

nice environment :)

Arham Md Ali said...

@suzie rahman - haha, gambar awal tu amek kat tingkat 7.

@ika - yup, dah dekat 4 tahun dah kat sini.

@zaza - Rasanya lagi best duduk malaysia. In my opinion la kan :)

@Eimma - Thanks, thanks, memang akan banyak lagi update lepas ni.

@Leeyana Amzar - Haha, bagi saya Malaysia jauh lagi best.

@kangtokkomputer - Bagusla camtu sahabat :)

anie said...

kota Bharu tu kat mana?Sokor tu Anie pernah dengar nama tu tapi tak pernah gi..Tanah merah tu rumah mak ke..tanah merah tu kat mana Am?

Arham Md Ali said...

@anie - Lahir dekat Kota Bharu, tapi kalau situ dektat Pintu Geng, area Razali Batik.

Kalau Tanah Merah rumah opah. Jarang balik sana, sekali setahun je.

anie said...

Kalau pintu Geng tu tau la cz masa dulu selalu gak la gi.tapi Razali Batik x tau..Anie sllu gi kb rumah mak su kat PCB atau kat kedai dia diBazar ..Kadai Hajah Rogayah Batik je..tp da masuk 5 th x g cz da 5 th x balik Kelantan

Dak Fisha said...

best nya. egypt tu. heheh. salam perkenalan dari fisha. mmg tgah cri rakan blogger malaysia yg kat luar negara. nanti boleh la fisha kunjung selalu ke blog am :)

Cik Jannah said...

cantiknya gambar dalam ni. subhanallah. saya kalau ada rezeki nak g jejalan sini.

Cik Zai said...

suka tngok gambar-gambar ni...mmg nmpak perbezaan dekat M'sia n dkat sana....Bestnya kalau dapat g sana ^_^

burnkelana said...

Jom tukar.. "hujan batu dinegeri ORANG..hujan emas di negeri SENDIRI.. Lebih baik kat negeri SENDIRI..!

Arham Md Ali said...

@anie - Am pun kalau Kelantan ni tak berapa arif sangat, sebab lahir je kat Kelantan tapi menetap lama dekat Johor. Sekarang dekat Larkin.

@Fisha - Thanks Fisha :) Selamat berkenalan jugak.

@Cik Jannah - Nanti kalau ada rezeki, pergi la tempat macam Pyramid of Giza, Aswan, Sinai semua tu. Saya tak pernah pergi tapi kawan cakap menarik.

@Cik Zai - Haha bagi saya kalau datang bercuti memang best, tapi kalau nak menetap tu nanti nampakla bad side negara ni.

@burnkelana - Yup, Malaysia ni memang heaven dow.

anie said...

ye ke Am kat Larkin sekarang?Anie pun dok johor sekarang..da lima tahun kat Johor...da lima taun gak la tak balik kelantan

Arham Md Ali said...

@anie - aah Larkin, sebelum ni duduk Muar, dari form 1 sampai form 5.

anie said...

ye ke..adik annie ada dok muar dari tahun 2000 lagi..sejak tu sampai sekarang ampai sekarang kami tak jumpa

azalia hjsalleh said...

pandai eyh u amik gambar
i loike